15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizde meydana gelen askeri darbe girişiminin halk başta olmak üzere, emniyet güçleri ve vatanseverler tarafından bastırılması sonrasında, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak ilan edilmiştir. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle gerçekleştirilecek anmalar ve kutlamaların yapılabilmesi adına her yıl 15 Temmuz günü resmi tatil olarak ilan edilmiştir.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Ne Zaman İlan Edildi? Kim İlan Etti?
15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen kanlı darbe girişiminin bastırılmasının ardından, 15 Temmuz tarihinin anma ve kutlama günü olarak ilan edilmesi hakkında çalışmalar başlamıştır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; "15 Temmuz artık şehitlerimizi, gazilerimizi anma günü olarak tatil edilecektir" ifadesini kullanmıştır. Milli Güvenlik Kurulu tarafından 15 Temmuz gününün; Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak ilan edilmesi yönünde hükümete tavsiye kararı alınmıştır.
11 Ekim 2016 tarihinde dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, 15 Temmuz'un Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak ilan edilmesi hususunda yasa teklifi hazırlandığını ve milletvekillerinin imzasına sunulduğunu açıklamıştır. Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümü olan 29 Ekim 2016 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanan 6752 sayılı yasa ile 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak kutlanacağı ve bu günün resmi tatil olduğu ilan edilmiştir.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Neden İlan Edildi?
15 Temmuz kanlı darbe girişiminin bastırılması, ülkemiz demokrasisi için hayati öneme sahiptir.
15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle ülkemizde; 62'si polis, 6'sı asker, 180'i sivil toplam 248 vatandaşımız şehit düşmüştür. 2196 vatandaşımız da çeşitli yerlerinden yaralanarak gazilik mertebesine çıkmıştır. Sadece bir gecede yaşanan bu durum dahi darbelerin ne denli sonuçlar doğurabileceğini ortaya koymaktadır.
Ülkemizin askeri yönetim ihtimali ile karşı karşıya kaldığı bir gecede başta Türk Milleti olmak üzere, güvenlik güçlerinin kahramanca mücadelesi ile bu askeri darbe engellenmiştir. Darbenin engellenmesinin kutlanılması, bu önemli günün unutulmaması, anlam ve öneminin daha iyi kavranması ve demokrasinin kıymetinin bilinmesi adına 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak ilan edilmiştir.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Nasıl Kutlanır ve Nasıl Anılır?
15 Temmuz askeri darbe girişiminin bastırılmasının ardından, bu tarihin milli bayram olarak ilan edilmesi ülkemizdeki milli bilinci ve birlikteliği geliştiren bir etken olmuştur. Bununla birlikte; 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü iki yönü ile değerlendirilmelidir. Birincisi, bu günün milli bayram olarak kutlanması ve demokratik kazanımlardan ödün verilmemesinin öneminin kavranmasıdır. İkinci konu ise, askeri darbe girişiminin bastırılması adına canını ortaya koyan vatandaşlarımızdan şehit düşenlerin anılması ve gazilerimizin de hatırlanarak gereken değerin kendilerine verilmesidir.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutlamalarında; bu şanlı günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılır, şiir dinletileri düzenlenir. Sinema gösterimleri, sinevizyon gösterimleri ve animasyonlar ile 7 den 77'ye herkese, 15 Temmuz darbe girişimindeki kahramanlık bir kez daha gösterilir. Tiyatro gösterileri ile o gece canlandırılarak hafızalar tazelenir ve bu konudaki bilinç canlı tutulur.
15 Temmuz askeri darbe girişiminin bastırılmasında canlarını feda eden şehitlerimizin anılması için de özel programlar hazırlanır. Televizyonlarda belgeseller, kamu spotları, reklamlar yayımlanır. Hem bu kutlu gün sevinç içerisinde kutlanırken, bir yandan da şehitlerimiz anılır, onlar için dualar edilir. Şehitlerimiz kabirleri başında ziyaret edilir. Gazilerimiz ziyaret edilerek hediyeler takdim edilir ve eksikleri, ihtiyaçları var ise giderilir, sorunları çözülür.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü; demokrasinin kazanımlarından geri adım atmamanın sevinciyle kutlanır. Bu bilinç herkeste uyandırılmaya ve tazelenmeye çalışılır. Darbe kalkışması ve benzeri olayların bir daha yaşanmaması adına alınacak önlemler tartışılarak bu konuda yapılması gerekenler üzerinde durulur.